Tajný návod

Kráčam po ulici a rytmus mojich krokov umožní, aby zo mňa vyšiel zárodok pesničky, to sa mi stáva dosť často. Niekomu chcem napísať krátku správu cez mobil a zrazu zo mňa vyletí veršík. Stačí sa s tým hrať, skúšať to. Je to radosť!

uzdrav_sa

Tvorivosť má v sebe KAŽDÝ, len tým, že si sa celý život orientoval na celkom iné, takmer výhradne praktické činnosti, zakapalo to v tebe. Alebo ti niekto “múdry” povedal, keď si mal 7-8 rokov, že nemáš uši na hudbu, skritizoval tvoje prvé obrázky a podobne. Rovnako ako život neustále tvorí napríklad trávu okolo chodníkov alebo naše nechty na prstoch, cez nás tvorí krásne aj užitočné veci pomocou našej fantázie. Začni písať. Objavuj vo svojej duši, ventiluj svoje trápenia. Ak chceš, rovno spáľ, čo si napísal. Ak sa však pred písaním pekne uvoľníš, podarí sa ti časom napojiť na záhadný zdroj inšpirácie a budeš prekvapený, čo si napísal. Ide o to dostať myšlienky do pohybu, nechať inšpiráciu prúdiť. Ono to potom ide samo. Múza je vlastná sestra anjela. Nebuď na seba náročný pri prvých riadkoch. Rob to ako relax, iba pre svoje potešenie.

Nesnaž sa vymyslieť zápletku na román. tubka-textUvoľni sa. Napíš, čo zaujímavé si dnes zažil alebo čo máš rád na svojej babičke, prečo ťa teší tvoja záľuba a podobne. Päť riadkov na začiatok stačí. Ak máš chuť, pridaj k tomu malú čmáranicu. Alebo si krásne vyzdob prvé veľké písmeno. A zajtra zas, pokračuj, objavuj. Ani zrejme netušíš, ako ti to môže v živote pomôcť. Veď slovami sa dorozumievame! Vládnuť svojmu jazyku, vedieť sa vyjadriť znamená aj vedieť sa predať. Možnože aj vedieť predať čokoľvek.

Ak chceš, môžeš si nájsť učiteľa. Zopár kamošov ma nedávno prekvapilo – dvaja si (nezávisle od seba) kúpili saxofón a vedia už zatrúbiť prvú pesničku, ďalší začal s ústnou harmonikou a zopár dám u kamaráta v ateliéri usilovne maľuje raz do týždňa. Kolega zistil, že ho baví kresliť ceruzkou (obrázok tu poniže). S každým obrázkom sa zlepšuje, pochopiteľne! Nie, nie je to kríza stredného veku. Je to konečne naša orientácia na niečo, čo je iba naše! Tak dlho sme to odkladali! Nielen do chleba človek civí.

Objav tú radosť! Píš, obdaruj svet svojou jedinečnosťou.
Vedel si, že tvorivosť sa dá posilňovať podobne ako svaly? Chceš poznať postup?
S troškou talentu a usilovnosti sa môžeš písaním alebo kreslením slušne živiť.

Aha, diela niektorých šikovných kamarátov..

od_mira

Milé prvotiny od kolegu, podpíše sa vraj až, keď bude slávny

Na tomto Anka už celkom popracovala pod odborným vedením. Nádhera!

anenkine-kvety

Anna Reingraberová, pastel – klik na obrázok > otvorí sa stránka autorky

A ešte jeden od patrične už vyškoleného majstra – dá sa kúpiť, klikni naň.

pohlad-na-dom-zlata-ulicka-ba

Mgr. Roman Bezák, akvarel – klik na obrázok > otvorí sa stránka autora

Pridaj komentár