Je šťastie reakcia alebo kreácia?

(V angličtine táto pekná slovná hračka vyznie veru lepšie)

Väčšina ľudí si myslí, že šťastie je reakcia na to, čo sa deje. Môže to tak byť. Znalci života však vedia, že šťastie si v sebe tvoríme. Je to voľba, rozhodnutie. Dôkazom je, že na jednu udalosť rôzni ľudia reagujú rôzne. Jeden je šťastný a druhý celkom nešťastný. A tiež je možné, že na rovnakú situáciu ten istý človek zareaguje v rôznom čase celkom inak. Peter_Bubenicek_02

Fakt je, že vonkajšie okolnosti nemusia mať žiadny vplyv na to, či sme alebo nie sme šťastní. Môžeme sa rozhodnúť tak alebo onak. Otázka je, čo ovplyvňuje naše rozhodovanie, či sa rozhodujeme vedome alebo nevedome.

Mnohí budú namietať: “Ako mám nebyť nešťastný, keď som práve stratil prácu?” alebo: “Keď sa pozrieš na ten svet, v akom je stave, chceš povedať, že ja si volím byť zúfalý?”. Veru, odpoveď je väčšinou “Áno”.

Stretol som ľudí, ktorí, hoci sledujú dianie vo svete, nie sú nešťastní. Občas sú smutní až veľmi smutní, ale nie nešťastní. Videl som ľudí, ktorí prišli náhle o prácu, boli smutní, ale neboli nešťastní. Títo ľudia vnímajú intuitívne rozdiel medzi smútkom a nešťastím. Vedia, že to nemusí byť a nie je to isté. Dovolia si byť občas smutní, ale udržiavajú si vnútorný pokoj, svoje vnútorné šťastie. Aj v najnáročnejších situáciách.

Čo to je, čo oni vedia a my nevieme? Čo robia inak? Ako to zvládajú?

Ktorý mozog používame?

Väčšina ľudí si myslí, že šťastie je reakcia na to, čo sa deje. Môže to tak byť. Ale ako som povedal, znalci života vedia, že šťastie si v sebe môžeme tvoriť. Môže to byť naša voľba, rozhodnutie.

  • Reakcia je to, čo si volíme inštinktívne, našou plazou časťou mozgu.
  • Odozva je to, čo si volíme po úvahe, mozgom cicavca.
  • Tvorenie je to, čo si volíme proaktívne, vďaka mozgu človeka.

Náš mozog sa vyvíjal postupne. Najprv to bol mozog plaza. Ten reaguje na vonkajšie údaje. Nemá žiadnu pamäť. Neanalyzuje, plazy nemajú emócie. Nespracúva údaje, aby navrhol viacero rôznych reakcií. Nerozhoduje sa. Preto plazy nie sú nikdy zmätené. Plazy iba príjmu údaje a reagujú na ne. Ich reakcia na vonkajšie fyzikálne podmienky je okamžitá a inštiktívna. Nezvažujú predošlé skúsenosti. Ich reakcie sú zakódované v ich bunkách. Preto sú ich reakcie na identické podnety vždy zhodné a predvídateľné (o ľuďoch sa toto nedá povedať!).

Ďalší stupeň vývoja nášho mozgu bol mozog cicavca. Slony sú známe dobrou pamäťou. Levy sa vedia rozzúriť. Hady nie. Je to preto, lebo cicavce si údaje ukladajú, aby ich neskôr v podobných situáciách spracovávali a porovnávali. Ak im porovnanie dá informáciu, ktorú nechcú, nahnevajú sa alebo sa vystrašia alebo sú šťastné. To podľa situácie. Cicavce reagujú odozvou. Odozva je reakcia podfarbená a ovplyvnená staršími údajmi.

Ľudský mozog je tretí stupeň vývoja nášho mozgu. Ľudia údaje nielen ukladajú a neskôr porovnávajú, oni ich tiež analyzujú. Teda rozmýšľajú nad tým, o čom rozmýšľajú. Zvažujú “Mám to alebo tamto urobiť?” Lev nerozmýšľa “Mal by som teraz zarevať?”. Ľudia aj vyhodnocujú svoje rozhodnutia. Lev sa nezamyslí “Teda, neprehnal som to trochu? Nebol ten rev príliš hlasný? Čo si asi myslia druhé levy?”. Ľudia sa nad takými otázkami zamýšľajú neustále. Toto je úžasný dar ľudstva. Schopnosť analyzovať údaje a tvoriť namiesto reagovania nás od iných odlišuje ako vysoko vyvinutý druh. Dáva nám to veľkú moc, moc tvoriť svoju realitu.

Ako sa tvorí realita?

Ľudia majú možnosti, ktoré iné tvory na Zemi nemajú. Ľudia môžu reagovať na vonkajšie podmienky, môžu reagovať odozvou na vonkajšie dianie a tiež môžu tvoriť svoju vnútornú realitu nezávisle na vonkajších okolnostiach.

Ak sa rozhodnú tvoriť svoju realitu, môžu to robiť dvoma spôsobmi: A, pomocou mysle, B, pomocou mysle a duše zároveň. Druhý spôsob používa mozog na najvyššej úrovni, používa “božský” mozog.

Takže ľudia majú štyri možnosti:

  • reagovať na vonkajšie podmienky
  • reagovať odozvou na vonkajšie dianie
  • tvoriť svoju vnútornú realitu nezávisle na vonkajších okolnostiach alebo…
  • tvoriť nanovo najlepšiu verziu seba podľa najkrajšej vízie, akú si o sebe vedia predstaviť

Šťastie ako voľba je vždy po ruke.

Vidíme teda, že ľudský mozog má štyri stupne vývoja. Vďaka božskému mozgu si môžeme šťastie zvoliť kedykoľvek. Hovorili sme už o tom, že žijeme v neustálom konflikte medzi našim ľudským ja a našim božským ja. Ktoré z nich vyjadrujeme častejšie?

Je váš život procesom reagovania, odoziev, tvorenia alebo znovutvorenia seba? Čo je u vás najčastejšie? Ktorý mozog používate? Môžete si urobiť zaujímavé cvičenie:

  1. Spomeňte si na situáciu, keď ste na nejakú situáciu iba reagovali. Stručne ju popíšte. Vaša reakcia mohla byť negatívna alebo pozitívna, ide však o to, že to bola okamžitá a inštinktívna energia, ktorá z vás vyletela. Jednoducho ste urobili, čo ste urobili, povedali a cítili – bez rozmýšľania. Inštinktívne šťastní alebo nešťastní.
  2. Spomeňte si na situáciu, keď ste na nejakú situáciu reagovali odozvou. Nad situáciou ste sa zamysleli a potom ste energiu, ktorú myšlienky vytvorili, nechali vami okamžite preletieť. Spontánne šťastní alebo nešťastní.
  3. Spomeňte si na situáciu, keď ste tvorili svoju vnútornú realitu nezávisle na vonkajších okolnostiach. Premýšľali ste, čo sa v tej chvíli deje, analyzovali ste údaje a rozhodli ste sa prežívať to určitým spôsobom. Energiu svojej voľby ste nechali cez seba preletieť ako výsledok svojho rozhodnutia. Zámerne šťastní alebo nešťastní.
  4. A napokon spomeňte si na situáciu, keď ste tvorili svoju vnútornú realitu nezávisle na vonkajších okolnostiach a tiež nezávisle na vašej predchádzajúcej myšlienke alebo mentálnej analýze. Avšak s prínosom uvedomenia si seba ako duše. Teda premýšľali ste o tom, čo sa deje, analyzovali ste údaje, cítili ste, že udalosť určitým spôsobom prežívate a napokon ste sa otvorili širšiemu zážitku, prenikli ste do priestoru duše a nechali ste, aby údaje duše rozšírili údaje mysle a sledovali ste ako energia plnosti cez vás prúdi následkom vášho vzostúpenia do Bytia. Boli ste absolútne šťastní, pretože tam už nemalo čo iné byť.
  5. Teraz si úprimne odpovedzte, ako často v bežnom dni reagujete na vonkajšie dianie, ako často reagujete odozvou, ako často tvoríte svoju vnútornú realitu nezávisle na vonkajších okolnostiach a ako často tvoríte nanovo najlepšiu verziu seba podľa najkrajšej vízie, akú ste kedy mali o tom, kto ste. Priraďte odpovediam percentá a uvidíte ako žijete svoj život.
    • Reakcia      %
    • Odozva      %
    • Tvorenie      %
    • Obnova      %

 

Autor zamyslenia: Neale Donald Walsch, autor knihy Rozhovory s Bohom a iných

840484_defee186c2974690b92e7f68212d54a8

2 thoughts on “Je šťastie reakcia alebo kreácia?

  1. Vynikajúci článok, Braňo. Pozeral som si bibliografiu Donalda Walscha a našiel som v nej zhruba desiatku ďalších kníh pojednávajúcich o vzťahu človeka s Bohom. Predpokladal som preto, že jeho pohľad na šťastie je determinovaný práve teológiou v takom zmysle slova, že šťastie si nemôžme sami spôsobiť, môže nám ho dopriať len Boh. My môžme len dopomôcť Bohu, aby sme si získali jeho priazeň (napríklad modlitbou, obetami, pôstom, …).

    Naproti tomu čítam veľmi konkrétnu a konštruktívnu cestu, ako zapríčiniť pocit šťastia sám sebe prakticky len svojimi vlastnými silami. Je príjemné vedieť, že každý človek má svoje šťastie vo vlastných rukách. Hoci, samozrejme, nespochybňujem existenciu Boha a vplyvu na naše životy.

Pridaj komentár